Het Autodromo Nazionale di Monza staat – samen met Silverstone, Monaco en Spa-Francorchamps – al sinds 1950 op de Formule 1-kalender. Alleen in 1980 ontbrak het circuit.

Het befaamde circuit ligt vlakbij Milaan en wordt ook wel de ‘Temple of Speed’ genoemd. Dit omdat de Formule 1-coureurs in Monza de hoogste snelheden halen en een ronde met de hoogste gemiddelde snelheid rijden. Het circuit werd geopend in 1922 en was toen samen met Indianapolis in de Verenigde Staten en Brooklands in Engeland het enige permanente autocircuit in de wereld. Op de dag van vandaag staat Monza nog steeds bekend als een van de meest historierijke circuits ter wereld.

Pierre Gasly na het behalen van zijn eerste Formule 1-zege in Monza (Motorsport Images)

Het is het circuit waar de Grand Prix van Italië ieder jaar wordt verreden en iedere Ferrari-coureur droomt ervan om ooit de race in Monza te winnen. Tot 1972 kende het circuit de drie chicanes nog niet die er nu wel liggen. Zonder de chicanes waren de rechte stukken zo lang dat de slipstreamgevechten voor veel gevaar zorgden. Vanaf 1976 wordt de race in de huidige lay-out verreden.

Zowel Michael Schumacher en Lewis Hamilton wonnen de Grand Prix van Italië vijf keer. Bij de constructeurs is het Ferrari dat met twintig overwinningen in Italië ver voor nummer twee McLaren (11 overwinningen) loopt. Max Verstappen won de race in Monza één keer, in 2022.

Ayrton Senna in Monza (Motorsport Images)

In de kwalificatie van de Grand Prix van Italië in 2020 zette Lewis Hamilton op Monza de hoogste gemiddelde topsnelheid neer ooit gereden in een Formule 1-auto. Hij reed een tijd van 1:18.887, dat staat gelijk aan 264.3 kilometer per uur. Onder andere Sebastian Vettel, Juan Pablo Montoya en Pierre Gasly wonnen hun eerste Formule 1-race tijdens de Grand Prix van Italië, in Monza.