De Grand Prix van Singapore werd in 2007 gepresenteerd als het nieuwste oogappeltje van de Formule 1: de eerste nachtrace op een stratencircuit in een miljoenenstad.

Het affiche sprak tot de verbeelding en heeft zich door de jaren heen tot een moderne klassieker ontwikkeld. Het eerste ontwerp is van de hand van F1’s huisarchitect Hermann Tilke, het Amerikaanse engineeringsbedrijf KBR heeft het uiteindelijk voltooid.

De baan bevindt zich in downtown Singapore, in Marina Bay. Het circuit is ruim vijf kilometer lang, de eerste versie in 2008 telde liefst 23 bochten. Dat zijn er inmiddels 19. De bekendste aanpassing is bocht 10 in 2013, in de eerste jaren bekend als de Singapore Sling (naar de bekende cocktail). De Grand Prix staat bekend als enorm zwaar, het klimaat in de Aziatische stadsstaat is warm en erg vochtig. De intensiteit die bij een stratenrace komt kijken, de vele bochten, de vaak lange wedstrijden maken het tot een ware beproeving. Sinds de Grand Prix van 2008 is elke jaargang zeker één keer onderbroken door een safety car-situatie.

Nelson Piquet parkeert zijn Renault en dwingt zo een safety car-situatie af in 2008. Foto: Motorsport Images

De editie van 2008, de eerste Singaporese GP ooit, is door Crashgate ook meteen de meest controversiële. Polesitter Felipe Massa rijdt te vroeg weg bij een pitsstop en trekt een brandstoftankslang kapot waardoor uiteindelijk Fernando Alonso aan de leiding komt te liggen. Later wordt duidelijk dat tweede rijder Nelsinho Piquet door teambaas Flavio Briatore en Renault is ingeseind om zijn auto te crashen en een safety car-situatie af te dwingen, dit om Alonso te bevoordelen. Briatore wordt verbannen uit de sport, een straf die enigszins wordt teruggedraaid.

De start van de race in 2017 levert ook iconische beelden op. Sebastian Vettel, op dat moment in een fel titelgevecht verwikkeld met Lewis Hamilton, start van pole met Max Verstappen naast zich en teamgenoot Kimi Räikkönen op P3. Als Verstappen beter weg is en de als een raket gestarte Räikkönen naast zich ziet komen, kan hij geen kant op. Vettel probeert Verstappen op zijn beurt vanaf de andere kant af te knijpen waarna de drie elkaar uit de race kegelen. Lewis Hamilton is de lachende vierde en pakt de overwinning: een hele belangrijke slag in zijn uiteindelijke titel. Sebastian Vettel kende ook veel successen in de stadsstaat, hij is er met vijf zeges de meest succesvolle coureur.

Singapore GP 2017: Vettel, Räikkönen en Verstappen botsen na enkele honderden meters en liggen meteen uit de race. Foto: Motorsport Images

Sergio Pérez is de winnaar van de afgelopen editie in 2022. De wedstrijd gaat van start in natte omstandigheden, Pérez weet de polesitter Charles Leclerc in de eerste ronde te verschalken en staat die leiding niet meer af. Max Verstappen kent een minder weekend, door een rekenfout komt hij op zaterdag benzine tekort waardoor hij een kans op pole verspeelt. Vanaf P8 kent hij een ongelukkige race die hij op de zevende plaats afsluit.

Starttijden GP Singapore 2023
Vrijdag 15 september
11.30 – 12:30 uur           1vrije training
15:00 – 16:00 uur           2e vrije training
Zaterdag 16 september
11:30 – 12:30 uur           3e vrije training
15:00 – 16:00 uur           kwalificatie
Zondag 15 september
14:00 uur                           Race