Het Autódromo José Carlos Pace is al sinds 1972 de thuishaven de Grand Prix van Brazilië, de Formule 1-race die tegenwoordig officieel de Grand Prix van São Paulo heet.

Die eerste race in 1972 – gewonnen door de Argentijn Carlos Reutemann – telde overigens nog niet mee voor het wereldkampioenschap Formule 1, pas een jaar later in 1973 stond de race pas echt op de F1-kalender. Hoewel het circuit officieel is vernoemd naar de in 1977 overleden coureur José Carlos Pace, is het in de volksmond beter bekend onder de oude naam Interlagos. Letterlijk betekent dit ’tussen de meren’, een verwijzing naar de twee meren die ten oosten en ten westen van het circuit liggen.

Aanvankelijk zouden er op de locatie van het circuit woonhuizen worden gebouwd, maar de financiële crisis van de jaren twintig gooide roet in het eten en uiteindelijk werd eind jaren dertig besloten er een racecircuit aan te leggen. Dat circuit opende in 1940 de deuren en was destijds bijna acht kilometer lang met 26 bochten. Deze oorspronkelijke lay-out werd tot en met 1980 (ook voor de Formule 1) gebruikt, maar de strengere veiligheidseisen leidden tot een roep om aanpassingen.

De Braziliaanse Grand Prix week enige tijd uit naar Jacarepaguá in Rio de Janeiro, maar in 1990 keerde de Formule 1 terug naar São Paulo. De omloop was drastisch ingekort, voorzien van een gladdere laag asfalt, maar enkele kenmerken bleven behouden. Zo volgt het circuit nog steeds het heuvelachtige terrein met een oplopend recht stuk richting start-finish, gevolgd door een ‘harde’ linkerknik naar beneden richting de chicane Senna S-chicane. Een ander kenmerk is dat het circuit tegen de klok inloopt en dat betekent een zware fysieke last voor de coureurs. Tekenend is de overwinning van Ayrton Senna in 1991, zijn eerste thuiszege. Na afloop van de race was hij zo bekaf dat hij nauwelijks de trofee op kon tilllen.

Ayrton Senna na zijn overwinning op Interlagos in 1991 (Motorsport Images)

Waterballet

Een ander aspect waar Interlagos bekend om staat, is de weersveranderingen. Het kan flink spoken in São Paulo, waarbij de zon regelmatig het onderspit delft tegen soms zware regenbuien, zoals het Formule 1-veld in 2016 ondervond. Die race begon vanwege de regen achter de safetycar, maar werd tot twee keer toe stilgelegd doordat de riolering het overtollige regenwater niet meer kon afvoeren. De race werd uiteindelijk gewonnen door Lewis Hamilton, maar het meeste indruk maakte Max Verstappen die zich tot regenmeester ontpopte en vanuit geslagen positie derde werd.

Lewis Hamilton, Nico Rosberg en Max Verstappen in 2016 op een nat Interlagos (Motorsport Images)

Recordwinnaar op Interlagos is Michael Schumacher die er vier keer won. Vier Brazilianen wisten voor eigen publiek te winnen op José Carlos Pace. Naast de hier boven genoemde Senna, triomfeerden Emerson Fittipaldi (1973 en 1974), José Carlos Pace zelf (1975) en Felipe Massa (2006 en 2008) op hun thuiscircuit. Massa was na die laatste overwinning even in de veronderstelling wereldkampioen te zijn. Maar door een late inhaalmanoeuvre op Timo Glock, bemachtigde Lewis Hamilton net dat ene puntje dat hij nodig had om zich voor het eerst tot wereldkampioen te kronen.

Starttijden GP São Pauolo 2023
Vrijdag 3 november
15:30 –16:30 uur          1vrije training
19:00 – 20:00 uur         kwalificatie
Zaterdag 4 november
15:30 – 16:30 uur          2e vrije training
19:30 – 20:30 uur          sprintkwalificatie
Zondag 5 november
18:00                                 race